Keto mąka – podstawa wszystkich wypieków na diecie ketogenicznej

Jednym z najważniejszych kroków oraz wyzwań w diecie ketogenicznej jest znalezienie alternatywnej mąki, z której możliwe stanie się przygotowywanie wypieków lub panierek do mięs. Mąka na keto powinna odznaczać się niską zawartością węglowodanów, dlatego warto z uwagą dokonywać jej wyboru. Jaka mąka na keto?

Jaka mąka na keto? Na co zwrócić uwagę przy jej wyborze?

Mąka keto to jeden z produktów, którym powinno się zastąpić tradycyjne produkty, kiedy decydujesz się na wprowadzenie diety ketogenicznej. Nie chodzi jedynie o mąkę pszenną, ale również pozostałe artykuły wysokowęglowodanowe. Należą do nich mąka żytnia, jęczmienna, kukurydziana, gryczana, ryżowa, amarantusowa, czy orkiszowa. Wymienione produkty można jednak zastąpić innymi rodzajami mąk, charakteryzującymi się niską zawartością węglowodanów.

Istnieje wiele mąk ketogenicznych, które możemy stosować w diecie keto. Do najpopularniejszych z nich możemy zaliczyć mąkę migdałową oraz kokosową. Ta pierwsza jest jedną z najczęściej wybieranych i z całą pewnością jest to wybór, na który warto postawić. Ten rodzaj powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych migdałów, a do jej charakterystycznych cech można zaliczyć bogatą zawartość minerałów oraz witamin. Produkt dostarcza największą ilość wapnia w porównaniu z pozostałymi mąkami uzyskiwanymi z orzechów.

Mąka bez węglowodanów to istotny element, o który należy zadbać, by przestrzegać zasad diety ketogenicznej. Kolejnym dobrym wyborem będzie zatem mąka kokosowa, uzyskiwana z miąższu kokosa jako produkt uboczny w trakcie wytwarzania oleju oraz mleka kokosowego. To rozwiązanie idealnie nadające się do ciast, muffinów czy ciasteczek. Doskonale sprawdzi się również jako panierka do mięs, a przy jej użyciu można zagęszczać również sosy oraz masy.

Kolejnym produktem, który warto wziąć pod uwagę, jest mąka lniana. To produkt zawierający znikome zawartości węglowodanów. Doskonale nadaje się do gotowania, smażenia, a także do pieczenia. Mąka lniana jest artykułem bezglutenowym, bogatym w cenny błonnik, mający bardzo dobre właściwości sycące i łączące. Ten rodzaj mąki na keto wpływa korzystnie na perystaltykę jelit oraz na przemianę materii.

Jakie są kluczowe dodatki do mąki ketogenicznej?

Zastąpienie mąki zawierającej dużą dawkę węglowodanów wbrew pozorom, nie jest tak proste. Nie można bowiem zmienić w przepisie tradycyjnej mąki pszennej na kokosową czy migdałową, zachowując stosunek 1:1. Wynika to z faktu, że oba produkty znacząco różnią się zarówno właściwościami, jak i konsystencją. W związku z tym należy użyć dodatkowych składników wiążących, takich jak guma ksantanowa bądź czy babka płesznik. Takie rozwiązanie pozwoli nam na uzyskanie pożądanej konsystencji oraz właściwości, bez potrzeby stosowania mąki pszennej, żytniej lub innej wyróżniającej się wysoką zawartością węglowodanów w składzie.

Guma ksantanowa to sproszkowany środek wiążący, nadający strukturę wypiekom, a także gęstość sosom oraz zupom. Można ją używać jako zamiennika skrobi kukurydzianej, ponieważ cechuje się niską zawartością węglowodanów. Natomiast babka płesznik to produkowane komercyjnie nasiona, w głównej mierze wykorzystywane do stosowania jako błonnik pokarmowy. Jej łuska doceniana jest jako bogaty w błonnik środek wiążący, który w połączeniu z płynem idealnie nadaje się do uzupełnienia mąki ketogenicznej.

Jaka mąka keto? Podsumowanie

Wybierając mąkę na keto warto zdecydować się na produkt o niskiej zawartości węglowodanów. Natomiast z wszelkich potraw należy wykluczyć mąkę pszenną, żytnią, gryczaną i kilka innych, które zostały wymienione w powyższej części artykułu. Dzięki temu zachowane zostaną zasady diety niskowęglowodanej, co jest niezwykle istotne, jeśli zależy Ci na zaobserwowaniu efektów.

Planując zakup mąki ketogenicznej, warto zajrzeć pod link https://ketosklep.pl/kategoria/keto-kuchnia/keto-maki/, gdzie znajduje się szereg najlepszej jakości, odpowiadających potrzebom diety keto produktów. Wśród nich dostępne są najpopularniejsze artykuły, wśród których nie sposób nie znaleźć mąki na keto dopasowanej do swoich preferencji.