Prowadzenie restauracji wymaga odpowiedniego zaaranżowania jej wnętrza. Wbrew pozorom to właśnie wystrój wpływa na ciepłe słowa i pozytywne opinie klientów. Głównie składają się na to meble. Warto postawić na rozwiązania praktyczne, które pozwolą pomieścić w lokalu sporo osób. Nie jest to wcale trudne!
Jakie najczęściej stoły spotyka się w restauracjach? Podzielić można je na dwie grupy – okrągłe i prostokątne. Pierwsza prezentuje się najlepiej w lokalach, których powierzchnia jest spora, a także kiedy układ pomieszczenia jest niestandardowy. W mniejszych restauracjach również mogą być przydatne, ponieważ między okrągłymi stolikami kelnerowi jest łatwiej się przemieszczać bez obaw, że uderzy o kant. Prostokątne natomiast pozwalają w małej przestrzeni wykorzystać najlepiej swoją powierzchnię, ponieważ można je z łatwością przysunąć do ściany tak, by nadal wnętrze prezentowało się dobrze.
Nierzadko zdarza się, że lokal, w którym w normalnych warunkach goszczone są niewielkie grupy, czyli pary i ew. małe rodziny, musi pomieścić większe ilości osób, np. z okazji ważnego przyjęcia. Wymaga to odpowiedniego rozplanowania przestrzeni, dlatego kupowane przez właściciela stoły powinny być prostokątne lub kwadratowe. Dlaczego? Wystarczy sobie wyobrazić, jak prezentowałby się rząd stolików okrągłych. Nie wyglądałoby to najlepiej. Co więcej, kwadratowe stoły do restauracji można układać dowolnie, niczym klocki. Klienci mogą przecież prosić o ułożenie ich na kształt podkowy, litery L, litery T itd. Warto przy tym pamiętać, by stosowane w restauracji stoły posiadały różne rozmiary.
Jakie stoliki do restauracji kupić, żeby jej wnętrze dobrze się prezentowało?
Na rynku można znaleźć całą masę ciekawych produktów. Dobrą propozycją mogą być stoły do restauracji wykonane z tworzywa sztucznego. Mogą przybierać zróżnicowane kształty. Oferują także największą różnorodność pod względem kolorystyki. Z tego powodu świetnie się sprawdzą w restauracjach nastawionych na nowoczesność.
Najbezpieczniejszym jednak wyborem będą stoły drewniane do restauracji. Dlaczego? Drewno to materiał, który pasuje do każdego wystroju. Jego uniwersalność pozwoli na urządzenie lokalu o stylu industrialnym, nowoczesnym, klasycznym, rustykalnym itd. Wspomniane wcześniej stoliki do restauracji z tworzywa sztucznego mogą również szybko się zniszczyć. Drewno natomiast jest trwałe. Zwłaszcza, kiedy zabezpieczy się je za pomocą lakierów lub olejowosków. Wtedy zarówno wilgoć, jak i zabrudzenia nie wpłyną negatywnie na mebel.
Kupując drewniane stoły do restauracji można także pozwolić sobie na dowolność, ponieważ ich obróbka nie jest skomplikowana. Jest to także rozwiązanie ekologiczne, a jak wiadomo, dbanie o środowisko naturalne jest wyjątkowo ważne w dzisiejszych czasach. Szczególnie warto podkreślić stare drewno, które pochodzi z odzysku i może mieć nawet 100 lat! Mimo wieku, można tchnąć w nie nowe życie i pięknie urządzić restaurację.